HTML

a ♥ kõ ♥ ragyogása

Friss topikok

  • Dédike: Szia! Végre megtaláltalak! Régóta nem tudok rólad semmit, Sok puszi neked így ünnepek közt. A fec... (2014.12.29. 16:51) két adomány
  • csillagvíz: Szia! Te is itt vagy??:) De jó, csak azt nem tudom hol lehet itt ismerősöket keresni, főleg régi ... (2014.08.28. 18:48) egyedül
  • evimami: Most jöttem Győrből. Jó érzés volt, hogy egy hétig szükség volt rám Robi mellett. (2012.01.20. 20:27)
  • mindenamikell: Boldog Karácsonyt Kívánok! (2011.12.25. 16:43) karácsony
  • csillagvíz: Öllellek titeket:) (2011.12.24. 20:31) ha...

The King’s Speech – A király beszéde

2011.02.15. 18:46 alfroyul

Albert herceg, V. György király második fia, gyermekkora óta küzdött a dadogással. Orvosok és szakemberek hada próbált segíteni rajta, ám minden kísérlet eredménytelen maradt. A királyi család végül belenyugodott Bertie beszédhibájába és nem is törődött volna vele, ha a 30-as évek történelmi eseményei nem állítják Albertet egy teljesen új helyzet elé.

Fivére, a trónörökös VIII. Edward az amerikai elvált asszonyhoz, Wallis Simpsonhoz fűződött szerelme miatt egy év uralkodás után, 1936-ban alkotmányos válságot okozva, lemond a trónról.

Ennek köszönhető, hogy Albert herceg, aki nem számított arra, hogy valaha is király lesz belőle, VI. György néven kelletlenül trónra lép.

Hitler megerősödése és a világháború előszele miatt Angliának egyre inkább szüksége van egy bátorító, a népet összekovácsoló, erős királyra, s így a nyilvánosságot kerülő, dadogó VI. Györgynek nincs más választása:

le kell küzdenie a gátlásait.

Felesége, a leendő Erzsébet anyakirályné utolsó szalmaszálként a liberális szellemiségű, excentrikus beszédtanár, Lionel Loguesegítségét kéri.

A szokatlan módszereket alkalmazó pedagógus hatására a zárkózott király fokozatosan feloldódik, visszanyeri bátorságát, - s ami ennél is fontosabb - a hangját.

Lassan kezd elég erőt érezni magában ahhoz, hogy kiálljon a nyilvánosság, vagyis a saját népe elé.

Ezt a folyamatot és a két férfi között lassan szövődő barátságot ábrázolja

Tom Hooper filmje, miközben a világtörténelem egyre inkább betüremkedik az életükbe.

Az angol filmekre jellemző kitűnő korrajzot, hangulatteremtést, szépen fotózott szobabelsők és ruhák szépségét ugyanúgy élvezhetjük, mint a nagyszerű színészi alakításokat.

A főszerepet Colin Firth játssza, Geoffrey Rush személyesíti meg a különös egyéniségű beszédtanárt és Helena Bonham Carter formálja meg VI. György feleségét, a leendő királynét.

A mellék szerepekben pedig nem kisebb színészek tűnnek fel,

mint Derek Jacobi vagy Michael Gambon.

Colin Firth a Golden Globe díjon kívül már számoskritikusi díjat kapott az alakításáért.

A film elnyerte az Amerikai producerek céhének díját, 14 kategóriában jelölték a legrangosabb brit filmes kitüntetésre, a BAFTA-díjra

és 12 kategóriában

Oscar-díjra is jelölték.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://alfrojul.blog.hu/api/trackback/id/tr386136215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása