HTML

a ♥ kõ ♥ ragyogása

Friss topikok

  • Dédike: Szia! Végre megtaláltalak! Régóta nem tudok rólad semmit, Sok puszi neked így ünnepek közt. A fec... (2014.12.29. 16:51) két adomány
  • csillagvíz: Szia! Te is itt vagy??:) De jó, csak azt nem tudom hol lehet itt ismerősöket keresni, főleg régi ... (2014.08.28. 18:48) egyedül
  • evimami: Most jöttem Győrből. Jó érzés volt, hogy egy hétig szükség volt rám Robi mellett. (2012.01.20. 20:27)
  • mindenamikell: Boldog Karácsonyt Kívánok! (2011.12.25. 16:43) karácsony
  • csillagvíz: Öllellek titeket:) (2011.12.24. 20:31) ha...

színház

2011.01.22. 12:24 alfroyul

Nagyon régen nem voltam a színházban.

Egyrészt amióta a politika irányítja, minden tönkrement benne, másrészt a minden szakmai tudást mellőző irányítás mellett nagyon rosszak az előadások.

Régen minden előadás teltházas volt,a lépcsőkön is ültek a nézők,csak láthassanak egy-egy előadást.

Sokan Pestről is ide jöttek rendszeresen,csak részt vehessenek a jó színházban.

Most?

A 900 férőhelyes nézőtéren jó,ha 200-an vannak, nagyon kevés az előadás,az is rossz, rosszul időzített. Ha egy színházigazgató karácsonykor lefújja az Isten pénze előadást,és helyette a Tizedes meg a többiek és az Egri csillagok kerül műsorra...hát ne csodálkozzon,hogy az egyébként is csapnivaló előadás nem hozza be a nézőket. Csapnivaló? Igen az. Ha nekem a darabban játszó barátaim azt mondják,hogy ne nézzem meg,mert annyira rossz,hogy szégyenlik,hogy benne vannak,akkor az tényleg rossz.

Szóval két éve nem léptem át a színház ajtaját.

Most azonban az egyik kedvenc darabomat tűzték műsorra,amit nem szeretnék kihagyni.Először Gálffi Lászlóval és Kútvölgyi Erzsébettel láttam.

Meghatározó volt. Imádtam.

Itt most a benne játszó színészeket nagy részt nem ismerem,hiszen kizárólag ismeretlen pestieket hoz ide az új direktor. Ez is oka annak,hogy nem megy a közönség.

A főszerepre legalább 8 helybéli fiatal színészt tudnék felsorolni,aki képes eljátszani ezt a drámát.Ezért az idehozott idegent eleve ellenszenvvel fogadja a közönség. Milyen kár,hogy a direktor erre nem gondol.

A rendezés egészen különleges, mondhatnám korszerű színpadtechnikát alkalmaz.

Ahogyan Funtek Frigyes fogalmaz,rítuális térben játszódik a darab.

És azt mondja szeret a díszlettervezővel dolgozni.

A díszletek néhány szalmabála és székek.Valamint a mozi,ami már néhány éve ismert színpadtechnika.Nem egy nagy durranás.

A hagyományos színházat kedvelőknek ez nem fog tetszeni,valószínűleg ismét felállnak,és haza mennek előadás közben.

A darab:

Peter Shaffer :Equus

  • itt nézheted
  • Érdekesség,hogy a lovakat a Győri Balett táncosai alakítják,

    Equust jó barátom, Demcsák Ottó táncolja.

    Most vívódom.

    Gyűlölnék az épületbe belépni, de a darab feldolgozását és a barátaimat szeretném végre látni a színpadon.A többi ,az ismeretlen ide hozott színészek nem érdekelnek.

    Mennyivel jobb lenne,ha az általunk szeretett színészek játszanának!

    Valamivel több néző is lenne, de a szereposztást messze nem a nézettségi vágy irányítja,valami egészen más.

    Kár,hogy a nagyszerű színházunkat így tönkretették csak azért,hogy most politikailag megfelelő vezető legyen.

    Hát van.

    Színház meg nincs.

  • olvasd
  • 3 komment

    Címkék: gondolkodó

    A bejegyzés trackback címe:

    https://alfrojul.blog.hu/api/trackback/id/tr706136227

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    evimami 2011.01.22. 13:41:05

    Sajnálom, hogy így alakult. Pedig tényleg jó színház volt.

    mindenamikell 2011.01.22. 16:05:11

    Mindig örömmel olvasom a színházi dolgaidat,most kicsit elszomorkodtam.Ne Te legyél az aki a rossz érzéseit éli meg.Igenis tettél Te VALAMIT ott az asztalra és ez töltsön el büszkeséggel és az ,hogy sok barátod van. Az biztos ,hogy szisztematikusan teszik tönkre a kulturális életet is. A seggnyalók kerülnek pozícióba még ha nem is értenek a színházhoz, és mikor már teljesen le amortizálták akkor fogják a kalapjukat és "AGYŐ"lelépnek. Egy másik helyen fejtik ki bomlasztó tevékenységüket.

    ametiszt 2011.01.23. 10:41:54

    Nem csak rólam van szó. Persze a barátaim megmaradtak. Róluk is szó van,hiszen nincs munkájuk. A régi társulatból már csak az a pár ember látható a színpadon,akik a seggnyalók és épp nem tartoznak a baráti körömbe. Azok,akik ezt a színházat színházzá tették, 25-30 évig ezért éltek,most nem kapnak szerepet, mert "jóban vannak a régi igazgatóval". Igen...így kimondva.Mellesleg a legnagyobb köpönyegforgatót is a régi igazgató hozta ebbe a színházba,mert nem volt munkája,csak szinkron. Itt tőle tanulta meg,mi az a színház,tanította rendezni,játszani,és kapott nagyon sok lehetőséget. Ő persze most is játszik és rendez,mert jókor jót nyalt. A színész kollégái pedig annyira gyűlölik,hogy azt mondták,egyszer becsavarják egy szőnyegbe és agyon verik. Hát ilyen lett a légkör az új vezetés szárnyai alatt. Ebbe többen belebetegedtek,meghaltak. A színház pedig haldoklik. A város lakóinak nem tetszik az,ami most ott látható,és ezt ki is fejezik.És ha csak a saját esetemet nézem...bizony az is megdöbbentő. Sajnos nem egyedi,amint utólag látni lehet. Ahogy mondod,a barátaim megmaradtak,most is hozzám járnak,Pestről is rendszeresen,ha bármi bajuk van...meg ha nincs baj,akkor is. Van,amit a politika nem tud megölni.
    süti beállítások módosítása