HTML

a ♥ kõ ♥ ragyogása

Friss topikok

  • Dédike: Szia! Végre megtaláltalak! Régóta nem tudok rólad semmit, Sok puszi neked így ünnepek közt. A fec... (2014.12.29. 16:51) két adomány
  • csillagvíz: Szia! Te is itt vagy??:) De jó, csak azt nem tudom hol lehet itt ismerősöket keresni, főleg régi ... (2014.08.28. 18:48) egyedül
  • evimami: Most jöttem Győrből. Jó érzés volt, hogy egy hétig szükség volt rám Robi mellett. (2012.01.20. 20:27)
  • mindenamikell: Boldog Karácsonyt Kívánok! (2011.12.25. 16:43) karácsony
  • csillagvíz: Öllellek titeket:) (2011.12.24. 20:31) ha...

Osho

2009.08.25. 21:53 alfroyul

Rajneesh Chandra Mohan Jain

később Osho néven vált közismertté.

Az "Osho" a zen tradícióban a szellemi mester megnevezésére szolgál.

Szabad életet élt, próbára téve a vallási, társadalmi és politikai tradíciókat.

Mindig azt hangsúlyozta, hogy a tudást az embernek

magának kell megtapasztalnia,

nem pedig vakon elfogadnia mások tudását és hitét.

Tanítását nem intellektuális megértésre,

hanem megtapasztalásra alapozta.

Vipassana , Patanjali ,Dhyan
Kinában “ Ch`an” lett, Japánban pedig “ Zen “

Mind ugyanaz a szó.

A mi nyelvünkön nincs megfelelője, ezért

a “meditáció” kifejezést alkalmazzuk helyette.

A meditáció egyszerüen tudatosságot jelent,

s nem a valamiröl való gondolkodást,

s nem valamiféle kocentrálást valamire.

Pontosan úgy, mint egy tükör.

Minden, ami elé kerül, tükrözödik benne,

de maga a tükör mindettöl érintetlen marad.
Hogy szépség lép elé, vagy csúnyaság, vagy netán senki,

ö mindig érintetlen marad.
Csak egyszerüen a tükrözés forrása marad.
A meditáció reflektáló tükörszerü tudat.

Csak megfigyeli mi járul elé.

Osho a legprovokatívabb tanító.

Tanait tapasztalni kell,nem az értelemmel felfogni.

Mivel a nyugati kulturában a dolgok értelemszerű magyarázata

a természetes,így Oshot nem értik,félremagyarázzák.

Gondolatai indulatokat váltanak ki.

Oshot nem" kell " elfogadni, nem kell szeretni.

Bátran el lehet fordulni tőle.

Vagy annyit beengedni a lelkünkbe belőle,

amennyi a fejlődésünket szolgálja.

És hogy ez mennyi?

Hát ez az,amit mindenki csak saját maga dönthet el.

Annyi,amennyi még nem torzít a személyiségünkön

önmagunk tisztaságához képest.

Ezt mindenki legbelül érzi.

15 komment

Címkék: gondolkodó

A bejegyzés trackback címe:

https://alfrojul.blog.hu/api/trackback/id/tr306136648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Félblog 2009.08.25. 23:12:24

Ha jól emlékszem, a dalai láma mondta, hogy mindenki maradjon annál a vallási tradiciónál, amilyenek a kulturális gyökerei. Ehhez képest Osho egy dzsainista papi család sarja. Európába, Amerikába jön, zen buddhista színezetű tanokkal. Elhagyot keresztyén templomokat alakít át éjszakai mulatókká, kétes szexbotrányai vannak, mérhetetlen vagyon halmoz fel saját luxuséletének megteremtésére. Nem hiteles. Ez a hiteltelenség a tanításaiba is átszüremkedik. Üzletté válik, és halála után is az marad, ammyira, hogy akik belőle élnek újabb könyveket is írnak a nevében. Amikor a tanításával találkoztam, ezeket nem tudtam róla. A tanain keresztül saját tapasztalás által jutottam el a hiteltelenségének felfedezéséig. Ma már tudom, milyen bűnös élet terméke a tanítása. Vannak olyan tanok, amelyek jósága attól függ, milyen a befogadó. Ha rossz talajra hullik, rossz termést hoz, ha jóra, jót. Eleve az ilyen tank is kétségesek, mert nem a körülmények függvénye egy jó tanítás jsága. De Oshoról még ezt se tudom elmondani. Leválasztja az embert a legfontosabb sarokpontokról: a tradícióról. a természetes közösségekről, és a belső ösztönös vágyairól. Nem a zabolázatlan ösztöneiről, hanem a felemelő ösztönökről, mint pl. anyaság, lelki szerelem, meg ilyesmik. Nem lehet ezt így kommentben kifejteni. Egyáltalán a tapasztalat csak töredékesen leírható. Nem is akarom a blogodat felfordítani, ha úgy kívánod, nem kommentelek olyan témákhoz, amikről másként gondolkodom.

ametiszt 2009.08.25. 23:48:02

Ez nem felfordítás. Mindezt én is pontosan tudom Oshoról. A posttal vagy kommenttel nem minősítettem őt.Ehhez senkinek sincs joga. Egyszerűen csak igyekszem megtalálni benne azokat a gondolatokat, amikről úgy vélem, a javamat szolgálják. A többi nem érdekel. Az ő élete volt,olyanná tette,amilyenné tudta. neki ezekre a tapasztalatokra volt szüksége. Éppen ezért írtam,hogy hogy a tapasztalat mindenkinek kizárólag a sajátja lehet. Mindenki másképp látja a mások megtapasztalását,mert csak a saját tudása és képességei szerint képes látni a világot. Lehet szeretni,lehet elfogadni vagy megvetni,elvetni valakit,vagy valamit. Tegye ezt mindenki kedve,tudása és saját tapasztalatai alapján. Nem baj,hogy másképp gondolkodunk. Azt hiszem,Oshot egyformán látjuk,csak mást engedünk be magunkba belőle. Ez a különbség.Engem nem érdekel,milyen vagyont halmozott,vagy milyen orgiákat rendezett. Ott voltál? Láttad,tapasztaltad? Ja...hogy ezt írják. Én azt mondom,gyakorolta a tantrát,amit a nyugat lazán szexorgiának lát,mert nem érti a lényegét igazán nem ismeri. Vagyon? végül elvesztette...a poklok poklát járta meg. Sokkal nehezebb valamit elveszíteni,mint meg nem szerezni. Mégis,ki a megmondhatója annak,hogy melyik a jó út? Számára ez volt a jó út. Megtapasztalni mindkét oldalt,megtanulni lemondani ,megtanulni nélkülözni,elviselni a betegséget. És mindezen tapasztalatok árán eljutni gondolatokhoz, amiket tanított. Oshonak joga volt "bűnös" életet élni. Neked jogod van őt bűnösnek látni,és ezt hírdetni. Nekem jogom van leszűrni a gondolataiból azt,ami érdekel,és jogom van a többivel nem foglalkozni. Mert semmi közöm a más sorsához,és tudom,hogy egyetlen ember sem ítélkezhet a másik felett. Én nem kívánok itt róla beszélgetni,vitázni,mert nem látom értelmét.

Dédike 2009.08.26. 07:40:13

Szerintem mindenki úgy él, ahogy megteheti, vagy megengedi magának. Másoknak ebbe nem sok a beleszólása. vagy elfogadom, vagy odább lépek. Ítéletet nem nekem van jogom hozni felette. A rezgő hangok csodát hoznak létre bennünk. Volt egy blog, ahol a tálakkal lehetett játszani, de mielőtt elkértem volna, megszünt. Nagyon sajnálom, mert szerettem megszólaltatni őket. Azóta sem találom sehol.

Dédike 2009.08.26. 07:41:09

Nagyon szép az új blogruhád.

ametiszt 2009.08.26. 10:52:39

Köszönöm Dédike.

Ilona 2009.08.26. 11:09:47

...vallási tradiciók... Úgy tudom, mindegyik hírdeti a szeretetet és mások elfogadását...de tapasztalataim szerint nem így gyakorolják és sokszor hivatkoznak rá, hogy téves volt ez vagy az a tanítás vagy éppen a Mester a hibás, aki hírdeti a tanait, holott valójában maga az ember a felelös a gondolataiért és tetteiért. Azért is, hogy mit fogad el, miben hisz. Ettöl függetlenül vallom, hogy nem lenne semmi baj, ha tiszteletben tartanánk egymás vallását, hitét. Még az ateistákat is tisztelni kell. Párom mindig azt vallja, segítsd magadon, az isten is megsegít...és békében élni másokkal, ha lehet, ha engedik.

dharmamitra 2009.08.26. 12:09:32

Osho isten. Ha ti szexuális orgiát rendeztek, az eltévelyedés, ha ő teszi, tantrikus lélekemelés. Ezért is várt leghűbb követőitől szüzességet, és ezért kitunteés volt vele hálni. Ezt ti, a tradiciók foglyai, nem érthetitek. Neki a pénz azért kellett, hogy ezzel is azt fejezze ki, mennyire az anyagi világ felett áll, el tud szakadni tőle, nem leragadva a materiális gondokban.

Ilona 2009.08.26. 14:08:25

...érdekes...kitüntetés vele hálni...ez egy kicsit visszataszító...kb. olyan, mintha kiválasztanák nekem, ki legyen a férjem. Volt ilyen barátnöm és jártam ilyen összejövetelekre különbözö kultuláris rendezvények, foglalkozások keretében, de soha nem éreztem magam jól köztük. Volt valami álca, valami, amitöl idegenkedtem tudatalatt. A másik, amit szóvá is tettem a barátnömnek is, az ember (házaspár) nem lehet isten. Nem dönthet sorsomról, érzelmeimröl, sem akaratomról, legfeljebb elpusztíthat "istensége" nevében.

dharmamitra 2009.08.26. 15:08:38

Miért visszataszító egy istennel hálni? Titkon mindenki erre vágyik, csak elfojtja! Szabadítsd fel magad!

Ilona 2009.08.26. 18:58:33

Nincs mit elfojtanom, mert nem vágyok istennel hálni és isten nekem túl "tökéletes" és soha nem tekintettem, gondoltam istenre, mint szexuális partnerre...önmagam felszabadítására pedig vannak más szép dolgok, semmint vetélkedjek a "hárem"-ben... ha van, ha létezik egyáltalán. Ugyanis féltékeny vagyok... ;) és ezt nem szereti az isten...

Félblog 2009.08.26. 19:34:40

Ilona! Teljesen igazad van Ilona! Többek közt ezért fordultam el Oshotól. A hatása alatt olyan ketős érzés él az emberben. A belső jóra vágyó énje tiltakozik, mint te, tanító varázsa meg szembe hat ezzel. Nagyon tudja Osho, hogyan kell ezeket a harcokat az ő javára eldönteni. Dharmamitra legutolsó kommentjét félreértetted, bár a eredeti értelmezése sem sokkal jobb. Nem Isten Osho, addig nem merészkedik, hanem isten a követői szerint, és maguk is istenné szeretnének válni. Osho többistenhívő környezetből jött. Dharmamitra kommentjeihez nincs mit fűznöm. A fanatizmus ellen nem lehet érvekkel fellépni.

dharmamitra 2009.08.26. 20:01:03

Isten nagy kezdőbetűvel csak a szabadságot megkötő vallásokban van. Oshó valóban "csak" egy isten, amivé bárki lehet, aki megszabadul a kötöttségeitől, mint vallások, hagyományok, előítéletek, beidegződések. Ennek az útja a meditáció. Nem az elmében, az elmén kívül. Fanatikus az, akit kötnek a modern ember számára már idejétmúlt berögződések. A Vízöntő korszakban már nem érvényesek azok az eszmék, amikhez olyan görcsösen ragaszkodtok.

Ilona 2009.08.26. 23:41:06

dharmamitra: nem vagyok vallásos. Abban az értelemben nem, ahogy egy katolikusnak kellene lennie. Nem gyakorlom. Nem kötnek engem túlzottan a tradiciók, de a hagyományokat nem vetem meg. Hozzánk tartoznak. Csupán ez a mondat nem tetszett: "Ezért is várt leghűbb követőitől szüzességet, és ezért kitunteés volt vele hálni."...ez az elvárás nagyon felháborított, mert mi van az öreg, nem szüz követöivel?...érdekes kirekesztés a szeretet hírdetö vallásában. Ez csak egy észrevétel volt, de lehet, hogy a többi gondolatai jók. Nem mélyedtem el benne a tanaiban, így nem is akarok többet írni erröl, mert akarva-akaratlanul megbántanék másokat. Félblog: való igaz, az ember lelkében furcsa kettösség van, és ez szerintem jó. Jung szerint is. Én Osho-t ennyire nem ismerem, csak néhány idézetét a netröl. Bevallom, kicsit sok már a szeretetböl, valahogy annyira elhasználódott...és ez arra int, hogy vigyázzunk a szavakra, amiket kimondunk, amiket leírunk. Mostanában olyan sok Messiás-önjelölt van...nem árt az óvatosság.

dharmamitra 2009.08.27. 08:25:11

Az "öreg nem szűz követők" is megvilágosodhatnak. Azt csak Osho közvetke környezetéről írtam, aníg a mester köztünk volt. Ő nem messás-önjelölt, ő isten. A vallások a szeretetről csak beszélnek. Csöpögős, giccses ömlengések, A szeretet igazi kényegét Odho adta meg. Csak a szabad ember szerethet.

Ilona 2009.08.27. 13:09:41

Kedves dharmamitra! Jogodban és szabadságodban áll abban hinni, amiben hiszel. Örülök, hogy megtaláltad ezt és istenedet. Fontos dolognak tartom. Én kételkedem még mindenben. Ez az én gondolati szabadságom és lehet egyben a tragédiám. Nem tudom, csak azt tudom, hogy békében akarok élni másokkal. Ennek feltétele az, hogy elfogadjam mások véleményét, hitét, vallását. Vagyis, Osho szavaival: “A szeretet egyetlen módját ismered: gyűlölsz másokat. Csak úgy vagy képes kimutatni a szeretetedet a hazád iránt, ha gyűlölöd a többi országot, csak úgy vagy képes kimutatni szeretetedet az egyházad iránt, ha gyűlölsz minden más egyházat. Micsoda zagyvaság!” Osho is egy nagy kételkedö volt, amikor bírálta más egyházak tanításait. Valaminek ellenében lehetett csak megalapítania egyházát. Ez teljesen logikus és rendben van. Viszont van egy másik mondása, amivel tulajdonképpen felhatalmaz arra, hogy öt sem fontos követnem. “Ne hallgass arra, hogy mások szerint milyennek kéne lenned. Mindig a belső hangra figyelj, arra, hogy te milyen szeretnél lenni.” http://www.citatum.hu/szerzo/Osho Tehát megmaradok olyannak, amivé formált a sors, a korunk történelme. Egyetlen vallásom, hitem van: emberségesnek maradni, ha lehet, ha engedik. Szeretettel: Ilona
süti beállítások módosítása