HTML

a ♥ kõ ♥ ragyogása

Friss topikok

  • Dédike: Szia! Végre megtaláltalak! Régóta nem tudok rólad semmit, Sok puszi neked így ünnepek közt. A fec... (2014.12.29. 16:51) két adomány
  • csillagvíz: Szia! Te is itt vagy??:) De jó, csak azt nem tudom hol lehet itt ismerősöket keresni, főleg régi ... (2014.08.28. 18:48) egyedül
  • evimami: Most jöttem Győrből. Jó érzés volt, hogy egy hétig szükség volt rám Robi mellett. (2012.01.20. 20:27)
  • mindenamikell: Boldog Karácsonyt Kívánok! (2011.12.25. 16:43) karácsony
  • csillagvíz: Öllellek titeket:) (2011.12.24. 20:31) ha...

májusfa

2008.05.01. 00:32 alfroyul

A májusfa férfiúi jelkép

A májusfa egy fallikus jelkép, vagyis a férfiúi termékenységet szimbolizálja. A hagyomány igen ősi, Baál isten tiszteletére emelték a történelem szerint először. Kultusza megtalálható a kelta wicca hagyományoktól a hazai és a környező országokban is a májusi ünnepeken. A májusfa állítás így egész Európában ismert, a pünkösdi ünnepkör szerves része. Pünkösdkor, vagy május 1-én állították, és ezeken a napokon döntötték ki.

A májusfát bandákba verődve állították a legények a lányoknak.

Sikeresebb leányzók udvarában több fát is állítottak. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket általában szalagokkal, étellel-itallal is díszítettek. Ezek a ráaggatott kellékek nőt, a termékenységet, a bőséget jelképezik. Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak. Általában a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte. Más helyeken házakra, kerítésekre tűztek ki zöld gallyakat, ágakat. Ezzel bizonyos településeken a lányos házakat jelezték, vagy a fiúk "lefoglalták" a leányzót. A májusfára felmászni, onnan a bort vagy a felkötött kalácsot lelopni valóban kemény legény volt csak képes. A májusfát jobb helyeken kitáncolták, bizonyítva ezzel a férfiúi virtust, s biztosítva ezzel maguknak némi előjogot legalább az aznap esti kocsmai ivászaton, illetve a kiszemelt leányzónál.

Szólj hozzá!

Címkék: emlékező

A bejegyzés trackback címe:

https://alfrojul.blog.hu/api/trackback/id/tr416137060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása