HTML

a ♥ kõ ♥ ragyogása

Friss topikok

  • Dédike: Szia! Végre megtaláltalak! Régóta nem tudok rólad semmit, Sok puszi neked így ünnepek közt. A fec... (2014.12.29. 16:51) két adomány
  • csillagvíz: Szia! Te is itt vagy??:) De jó, csak azt nem tudom hol lehet itt ismerősöket keresni, főleg régi ... (2014.08.28. 18:48) egyedül
  • evimami: Most jöttem Győrből. Jó érzés volt, hogy egy hétig szükség volt rám Robi mellett. (2012.01.20. 20:27)
  • mindenamikell: Boldog Karácsonyt Kívánok! (2011.12.25. 16:43) karácsony
  • csillagvíz: Öllellek titeket:) (2011.12.24. 20:31) ha...

2008.01.29. 09:55 alfroyul

Pudingocskánál olvastam O történetéről

nem ismertem a könyvet,kicsit utánajártam,mi is ez a nagy vihart kavaró alkotás

Az O története

1954-ben jelent meg egyszerre franciául és angolul.

Azóta a pornográf irodalom alapműve. Hozzáférhető magyarul is, az Európa Kiadó adta ki 1990-ben.

Íróként Pauline Reage jegyzi, aki nyilvánvalóan fiktív alak.

Negyven évvel később, 1994-ben egy kutató akadt nyomára a valódi szerzőnek, az akkor 87 éves Dominique Aurynak, aki egyébként Anne Desclos néven született 1907-ben. Apja érzékeny, túlfűtött típus volt, az anyja totál frigid. Aury serdülő korában fedezte föl apja titkos könyvtárát, akinek erotikus irodalomból kimerítő gyűjteménye volt.
A nő később a francia irodalmi élet eminens alakjává vált, akinek szenvedélye volt az olvasás. Évente végigolvasta Marcel Proust összes művét, és egyedüli nőként 25 évig volt tagja a Gallimard Kiadónak, és a Nouvelle Revue Franciaise irodalmi folyóirat szerkesztő bizottságának. A vele szomszédos szobában Albert Camus dolgozott.

Ennek a körnek a karizmatikus alakja – Aury életének nagy szerelme – Jean Paulhan, a római arcélű író-kritikus, akivel Aury a francia ellenállási mozgalomban ismerkedett meg, majd a szeretője lett. Paulhan házas ember volt és a női nem nagy tisztelője. Olyannyira, hogy Aury mellett is folyamatosan voltak szeretői. Amikor Poulhan írta az előszót a Sade Márki Szodoma 120 napja című könyvhöz, akkor jegyezte meg egy randin a nő, hogy úgy érzi, ő is tudna hasonlót írni.

Aztán éjszakánként ceruzával elkezdte írni az O történetét, amit elküldött Poulhannak, vagy egy autóban felolvasta neki a Bois de Boulogne-ban. Nem volt cél a publikálás, inkább az imádott férfi figyelmét akarta fölkelteni a 47 éves finom, visszafogott nő. Az akkor 70 éves Paulhan kiválónak találta a szöveget és szerzett egy kiadót, aki vállalta a botrányt. A mű ma is érvényes, stílusa elegáns, a valaha férfinak írt szerelmi vallomások között a legodaadóbb és egyben a legvadabb.

Számtalan per követte a kiadást, de úgy tűnik nem ártottak az ügynek. Összesen talán tíz ember tudta ki írta valójában a könyvet. Egy alkalommal a francia igazságügyi miniszter meghívta ebédre Aury-t. Ebéd után kávéztak, majd kikísérte a hölgyet az autójához, és elköszönt. Csak látni akarta ki a botrányos mű szerzője.Másnap ejtették a vádakat.

Paulhan 1968-ban halt meg, Aury pedig 30 évvel később, 1998-ban.

2004-ben készült el Pola Rapaport 80 perces dokumentumfilmje

The Writer Of O címmel.

Ebben diszkréten megelevenedik egy igazi nagy történet, sok archívval, fikciós betétekkel, Aury interjúkkal.
Jó lenne, ha sugározná valamelyik magyar TV, meg ha lenne a megvalósításnak realitása, akkor azonnal írni kéne belőle egy játékfilmet.

Addig is marad az O történetének az olvasgatása, meg a kinek-kinek a fantáziája.
Néhány morzsa.

Egyes források szerint Aury aktív biszexuális volt, de ez úgy tűnik nem érinti a történetünket.
Just Jaeckin 1975-ben forgatott filmet az O történetéből, de nem sikerült megragadnia a történet komplexitását.

(Checkpoint Charlie)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alfrojul.blog.hu/api/trackback/id/tr166137273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása