HTML

a ♥ kõ ♥ ragyogása

Friss topikok

  • Dédike: Szia! Végre megtaláltalak! Régóta nem tudok rólad semmit, Sok puszi neked így ünnepek közt. A fec... (2014.12.29. 16:51) két adomány
  • csillagvíz: Szia! Te is itt vagy??:) De jó, csak azt nem tudom hol lehet itt ismerősöket keresni, főleg régi ... (2014.08.28. 18:48) egyedül
  • evimami: Most jöttem Győrből. Jó érzés volt, hogy egy hétig szükség volt rám Robi mellett. (2012.01.20. 20:27)
  • mindenamikell: Boldog Karácsonyt Kívánok! (2011.12.25. 16:43) karácsony
  • csillagvíz: Öllellek titeket:) (2011.12.24. 20:31) ha...

2008.01.24. 22:09 alfroyul

Legendák a Maneki Nekó születéséről
Már az 1870-es évekre nyúlnak vissza az első írásos emlékek a cicusról, de az eredete máig nem tisztázott.
http://www.nihon-zen.ch/clipart/Maneki_neko.jpg
Egy legenda visszamegy a feudális időkbe, ahol egy tehetős úr egy a Gotoku szentélyhez közeli fa alá menekül a vihar elől. A földesúr megpillantja a szentély tulajdonosának macskáját, amint a macska mancsával hívogatja az urat. A földesúr hallgat a macskára és követi. Egy pillanattal később a fába villám csap. A tehetős gazda jó barátja lesz a szegény papnak. A mikor a macska elpusztult, a földesúr elkészítette az első Maneki Nekót a macska emlékére.
Egy másik legenda egy öregasszonyról szól, aki szegényes nyomora miatt rákényszerült, hogy egyetlen macskáját is eladja. Elhatározásának estéjén, álmában megjelent a macska és azt tanácsolta neki, hogy készítse el a képmását agyagból. Az asszony jobb ötlete nem lévén, elkészítette az agyagmacskát. Másnap nagy megdöbbenésére a szobor gyorsan elkelt. Harmadnapra készített még vagy egy tucatot és azokat is elkapkodták az emberek. Az öregasszony rövid idő alatt meggazdagodott és imádott cicáját is megtarthatta. Színek és tartozékok
Egy magára valamit is adó Maneki Nekónak van egy vörös szalag, nyakörv (piros virágból készült, a hichirimen-ből) azon egy kis csengettyű. Gyakran látunk rajta egy előkeszerű kötényt és kezükben egy aranyérmét. Az érmét kobannak hívják és az Edo korban használták.
Ebben a korban (1603 – 1868) a macska nagyon sokba került, így a tehetős úrhölgyek úgy vigyáztak rájuk, mint a szemük fényére. Ezért is kötötték nyakukra a kis csengettyűt, amivel ha nem is látták, de hallották, hogy merre jár kis kedvencük.
Háromszínű Maneki neko
A Maneki Neko sok színben elérhető, de mégis a legkeresettebb a háromszínű. Ebből a fajtából készítik a legtöbbet.
Fehér Maneki Neko
A második legnépszerűbb szín a fehér. A fehér a tisztaság jelképe, így a fehér Maneki Neko megtisztulást hoz a ház lakóinak.
Fekete Maneki Neko
A gonosz szellemek és a rossz szerencse kivédésére készültek.
Az új generáció
Manapság már előfordul, hogy látunk ilyen kis macskaszobrokat vörösben, ami a betegséget és a rossz szellemeket űzi el, aranyban, ami pénzt hoz, és rózsaszínben ami a szerelmet vonzza. Ezen kívül láthatunk perselyes verzióban, legyezősben, kulcstartósban, légfrissítősben, WC deszkásban és megannyi másban, amin nem szabad csodálkoznunk addig, amíg Japánról olvasunk.
A Maneki Nekót ábrázoló kis és nagy macskafigurák japánszerte megtalálhatóak. A boltoknál, vendéglőknél, pacsinkó (egyfajta szerencsejáték) termekben, házak ablakában, mindenhol.
Miért ilyen népszerű a Maneki Nekó? A japánok sem igen tudják megmagyarázni… csak, mert van az az aranyos szeme és a kerek pofija.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alfrojul.blog.hu/api/trackback/id/tr696137292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása