HTML

a ♥ kõ ♥ ragyogása

Friss topikok

  • Dédike: Szia! Végre megtaláltalak! Régóta nem tudok rólad semmit, Sok puszi neked így ünnepek közt. A fec... (2014.12.29. 16:51) két adomány
  • csillagvíz: Szia! Te is itt vagy??:) De jó, csak azt nem tudom hol lehet itt ismerősöket keresni, főleg régi ... (2014.08.28. 18:48) egyedül
  • evimami: Most jöttem Győrből. Jó érzés volt, hogy egy hétig szükség volt rám Robi mellett. (2012.01.20. 20:27)
  • mindenamikell: Boldog Karácsonyt Kívánok! (2011.12.25. 16:43) karácsony
  • csillagvíz: Öllellek titeket:) (2011.12.24. 20:31) ha...

2007.10.14. 11:59 alfroyul

Ünneplőkkel telt meg tegnap a győri városháza díszterme, a város hetedik könyvszalonjának megnyitójára gyűltek össze. Anyanyelvünk megóvásának felelősségét, a világ megismerésének kiirthatatlan vágyát, a nemzeteket összetartó írott szó hatalmát méltatták a könyv tisztelőit köszöntő beszédek.

Borkai Zsolt polgármester, majd a könyvszalont támogatók közül az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs igazgatója, Lőre Péter, valamint a Kisalföldet is kiadó Lapcom kft. képviseletében Nyerges Csaba főszerkesztő egyaránt hasznos időtöltést, figyelmes nézelődést és az összetartozás élményét kívánták a megyeszékhely legnagyobb irodalmi programsorozatához. Mindebből, s ez már az első napon kiderült, hiány aligha lesz, hiszen már a megnyitó óráiban százak látogatták meg a Győri Nemzeti Színház előtt felállított 400 négyzetméteres sátrat, amelyben 80 íróval-költővel találkozhat és 70 kiadó kínálatából válogathat a közönség három napon át.

A szalon alkotói díját idén a szakmai bizottság javaslata alapján Csoóri Sándornak ítélték oda. A 77 éves költő a magyar irodalom élő klasszikusa, a nemzet ügyeit mindig felkaroló eszmék reprezentánsa. A kitüntetett beszédében megköszönte az elismerést és némi kiábrándultsággal, bírálva „a fecsegés árvizétől", valamint a jellem és az erkölcs hiányától szenvedő korunkat, az értékes olvasmányokra irányította a figyelmet.

A könyvsátorban középiskolás diákokkal futottunk össze elsőként. - Alig tíz perce vagyunk itt, ez valójában egy rendhagyó irodalomóra - mondta mosolyogva a győri Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola három végzőse, Matics Klaudia Dóra Komáromból, Major Viola Győrből és Szép Andrea Károlyházáról. Amikor utolsó olvasmányukról kérdeztük őket, egyszerre vágták rá: Az ember tragédiája kötelező volt. Tanulmányaikból adódóan többnyire külföldi kiadványokat olvasnak angol nyelven.



Tóthné Csala Adrien fiaival, Leventével és Olivérrel séta közben tévedt a könyvszalonba. Nem vitás, a gyerekkönyvekkel kellett kezdeni. Az idősebbik lurkó büszkén tudatja, hogy már kilencéves és saját magának olvas. Jöhet minden könyv, amiben lovak vannak, most éppen a Fekete szépség sorait falja.

Zurányi Anna, a győri Kazinczy-gimnázium 12. osztályosa a tánc- és drámaóra ideje alatt látogatott a sátorba. Nézelődni ennyi idő is elég, de úgy döntött, később még visszajön tüzetesen körülnézni. Amit egyébként olvas, alaposan megválogatja. Legutóbb a Réztábla a kapu alatt című Cronin-regény keltette fel a figyelmét, amint van egy kis szabadideje, fellapozza.

Hegyi Tiborné 64 éves, nemcsak van ideje olvasni, imádja is a könyveket. Leonardo, Napóleon és más híres emberek élete érdekli, mostanában Mozart titkait kutatja az irodalomban. A könyvszalonba nem véletlenül tévedt, az egyik előadást hallgatta meg.

(Kisalföld)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alfrojul.blog.hu/api/trackback/id/tr606137607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása