HTML

a ♥ kõ ♥ ragyogása

Friss topikok

  • Dédike: Szia! Végre megtaláltalak! Régóta nem tudok rólad semmit, Sok puszi neked így ünnepek közt. A fec... (2014.12.29. 16:51) két adomány
  • csillagvíz: Szia! Te is itt vagy??:) De jó, csak azt nem tudom hol lehet itt ismerősöket keresni, főleg régi ... (2014.08.28. 18:48) egyedül
  • evimami: Most jöttem Győrből. Jó érzés volt, hogy egy hétig szükség volt rám Robi mellett. (2012.01.20. 20:27)
  • mindenamikell: Boldog Karácsonyt Kívánok! (2011.12.25. 16:43) karácsony
  • csillagvíz: Öllellek titeket:) (2011.12.24. 20:31) ha...

2006.05.20. 19:44 alfroyul

mai kártya:
5. A főpap

A főpap jobb kezében hármas keresztet tart, ami az isteni, szellemi és fizikai világ teremtőerejét jelképezi. Mögötte két oszlop látható, az egyik a törvény, a másik a jog szimbóluma. A főpap a tarot morális tanításai közé tartozik. Bár nem a főpapnő után következik, mégis hasonló gondolatkört képvisel. A főpapnő a földi élettől eltávolodó lelki tartalmak közvetítője, a főpap is egy spirituális, elvont keresést jelképez, az élet nagy kérdéseire keresi a választ. Ezen a fejlődési szinten jelentkezik igény arra, hogy az ember kívülről szemlélje önmagát, keresse a lét értelmét és egy felsőbb irányítót találjon.
A főpapnő a személyes lelki problémákat jelenti, a főpap pedig egy kollektív spirituális keresést. A főpapnő tanítása megfoghatatlan, szavakba nem önthető lelki tudás, a főpap tanítása már interpretálható, megtanulható. Ez a fejlődési fázis nehéz belső krízist mutat, amikor az ember Istenhez, vagy egy számára tekintélyt képviselő emberhez fordul tanításért tanácsért. Ezen a fokon egy fontos vizsgához, megmérettetéshez ér el az ember, aminek hatására egy magasabb rendű hatalmat vagy irányítót keres. Ugyanakkor jelenthet ez egy olyan tanulási fázist, vagy életszakaszt, amikor a tanításnak, tekintélynek, irányítónak teljes hatalma és befolyása van az ember fölött. Ez a befolyás szellemi, intellektuális, morális hatás és elsősorban a gondolkodásra, nem pedig a cselekvésre irányul. Ez a kártya a konformizmust, az elvekhez, morális szabályokhoz és előítéletekhez való görcsös ragaszkodást is jelentheti. Jelenthet egy szigorú vallásos elkötelezettséget, vagy egy spirituális tanítómestert az ember életében a jelen időszakban. A személyes meggyőződés és individuális tudás szerepe csekély ebben az élethelyzetben, a külső befolyás és tanítás érvényesül elsősorban.
A főpapot némely kártyán Hierophantnak nevezik, aki a "misztériumok elöljárója", vagyis a szent dolgok közvetítője és magyarázója. A hierophant a "nagy hittanító", a lelki atya és a spirituális tanítómester archetípusa bennünk, aki az Isten és ember közt közvetít. Ezen a szinten még szükség van közvetítőre, mert itt még alapvető morális ismeretek elsajátítása történik. Ezen a fejlődési fokon a vallás inkább egyházi, konkrétabb formájában jelenik meg. A főpap (vagy a pápa) az ortodox, tradicionális vallást szimbolizálja. Az uralkodó és a főpap közösséget alkotnak annyiban, hogy az uralkodó a világi, a társadalmi rend őrzője és képviselője, míg a főpap az egyházi, a kollektív lelki elöljáró. A főpap szintén az apa archetípusához tartozik. Az uralkodó mitológiai megfelelője Jupiter (Zeusz), aki a világi törvények és szabályok betartására kényszerít, a főpap mitológiai megfelelője pedig Szaturnusz (Kronosz) aki a morális normák, a tradíció, a vallás képviselője és az apa archetípusának súlyosabb, szigorúbb aspektusa. A kártya vágyakozást, belső kényszert fejez ki az engedelmességre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alfrojul.blog.hu/api/trackback/id/tr316140570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása