HTML

a ♥ kõ ♥ ragyogása

Friss topikok

  • Dédike: Szia! Végre megtaláltalak! Régóta nem tudok rólad semmit, Sok puszi neked így ünnepek közt. A fec... (2014.12.29. 16:51) két adomány
  • csillagvíz: Szia! Te is itt vagy??:) De jó, csak azt nem tudom hol lehet itt ismerősöket keresni, főleg régi ... (2014.08.28. 18:48) egyedül
  • evimami: Most jöttem Győrből. Jó érzés volt, hogy egy hétig szükség volt rám Robi mellett. (2012.01.20. 20:27)
  • mindenamikell: Boldog Karácsonyt Kívánok! (2011.12.25. 16:43) karácsony
  • csillagvíz: Öllellek titeket:) (2011.12.24. 20:31) ha...

2006.05.14. 11:06 alfroyul

mától a napi kártyát a titkok könyvéből húzom

A TITKOK KÖNYVE

A tarot szimbolikus képek (kártyák) sorozata, melyek a legfontosabb emberi bölcsességeket és az életet tápláló erőforrásokat jelentik.
A tarot 78 kártyája 2 részre oszlik, az ún. Nagy Arkánum 22 és a Kis Arkánum 56 lapjára. A Nagy Arkánum 22 kártyája meghatározott nevet és számot visel, amelyek szimbolikusan a személyiségfejlődés és az emberi tapasztalatszerzés állomásait jelentik.

A Kis Arkánum 56 kártyája 4 részre osztható, hasonlóan a hagyományos kártyajátékok 4 színéhez. A Kis Arkánum kártyái a 22 lapos Nagy Arkánum kiegészítői, ezek segítségével világosabbá válnak a szimbólumok. A 22 lapos tarot-t nevezik "igazi tarot"-nak, mivel tartalmazza a főbb jelentéseket.
Sokan úgy vélik, hogy a 22 szimbólum megfelel az ősi egyiptomi beavatási szertartások képeinek (ezért alakult ki többek között az a vélemény, hogy az eredeti tarot kártya az egyiptomi). Antoine Court de Gebelin (1725-1784) francia teológus és nyelvész könyve a "Le Monde Primitif" a tarot egyiptomi eredetét vallja, e szerint a kártyák allegóriák, melyek az ősegyiptomi hieroglyphák kifejezői, és a társadalom világi és spirituális vezetőit, a természet fizikai erőit, a fő erényeket és a fő teremtőerőket szimbolizálják (pl. az uralkodó, a főpap, az uralkodónő, a mérték, és a Nap).
Eliphas Lévi (1810-1875) francia filozófus munkája a "Dogme et Rituel de la Haut Magie" a kabbala "életfájá"-nak és a Nagy Arkánum 22 kártyájának egybeesését tárgyalja. A kabbalát - amely a héber abc betűinek misztikus jelentését és a számok titkos értelmét tartalmazza, a "bölcsesség útjának" is nevezik. Az okkultisták az életfát - amely szimbolikus formában foglalja össze az univerzum keletkezését; az emberi sors 22 állomását; valamint az emberek kapcsolatát az istenivel - különböző mitológiák archetípusaihoz (ősi képeihez) hasonlítják.

A Nagy Arkánum szimbólumai a mitológiában, alchímiában és asztrológiában is megtalálhatók. A 22 kártyát sorskártyáknak is nevezik, mivel ezek az ember legfontosabb tapasztalatait és a személyiségfejlődés fokozatait mutatják be. A tarot misztikus utazásnak is felfogható: a 0-val jelölt kártyán levő bolond utazásának, aki végigjárja a bölcsességhez vezető 21 állomást. A 22. kártya azonos a 0. kártyával, vagyis az út vége magában foglalja az újrakezdést; a 0. kártya a bolond, a kezdet és a vég, az indulás és a megérkezés. A tarot-utazás a végtelen körforgás szimbóluma, ami megfelel az inkarnáció vagy az "örök élet" elképzelésének. Nem minden ember ugyanabban a sorrendben járja végig fejlődésének útját, sajátítja el a bölcsességhez szükséges tapasztalatokat. A kiterített kártyakép az illető személy aktuális fejlődési fázisát, élethelyzetét mutatja, a felvetett kérdés és életprobléma tükrében. A Nagy Arkánum képei ősi szimbólumai az emberi fejlődés fokozatainak, élettapasztalatoknak, vizsgáknak, veszteségeknek és sikereknek, amit minden ember a születéstől a halálig megtapasztal. A tarot értelmezése újabban egyre inkább pszichológiai személyiségelemzéssé vált, aminek célja az önismeret és a személyes sorsfeladat megtalálása.

Carl G. Jung (1875-1961) svájci pszichoanalitikus elmélete az archetípusoktól és a kollektív tudattalanról a tarot pszichológiai elemzésének alapja. Jung fontos összefüggést fedezett fel pacienseinek álmai és a világvallások, valamint a mitológia szimbólumai között. Szerinte az emberek álmában azonosan visszatérő motívumok nem individuálisan szerzettek, hanem az emberiség közös tapasztalatain alapulnak. Ez az ún. kollektív tudattalan az emberi psyché mélyén rejtőzik, és különböző álmokban, fantáziákban és szimbolikus képekben, kifejezésekben jelentkezik. Ezek a tartalmak ősi emberi tapasztalatok és alapismeretek, amelyek minden kultúrában jelen vannak és felfedezhetők minden nép mitológiájában, meséiben és a világvallásokban is. Ezeket a közös ismereteket Jung "archetípusok"-nak nevezte, amelyek a tarot a szimbólumaiban is felfedezhetők.

A Nagy Arkánum három részre osztható - a 0. A bolond lapját leszámítva, amely a mindenkori kiinduló helyzet. Egy-egy részhez 7 kártya tartozik. A három fejlődési szakasz a megismerés 3 különböző szintjét mutatja. A hármas szám fontos alapszimbóluma az emberi teljességnek. Kifejezi a test, lélek és szellem összetartozását és a fizikai lelki és szellemi tapasztalatok teljességének igényét. A tarot első szakasza az alapszintű emberi ismeretek elsajátítása. Ez a "tudat" kialakulását, az első teremtő alkotást és a külvilág, a társadalom, az iskolák alapismereteit tartalmazza. A második rész az önismeret és személyiségfejlődés, vagyis az "énkeresés" periódusa, ahol az első rész tanulmányai, elért eredményei kérdőjeleződnek meg. Ezen a szinten az ember bepillantást nyer a "tudattalan"-ba, vagyis a lélek ellentmondásaiba. A harmadik szakasz a legmagasabb szintű megismerés, ahol a személyes problémáktól eltávolodva keresi az ember a helyét a világban. Ez a világ filozofikus megközelítésének szintje, ahol az élet és halál, az ember és az univerzum kapcsolatának megértése történik. Az ember itt spirituális életfeladat (a karma) keresésére indul, ez az utolsó rész a misztikus út. A XIII. század nagy kabbalistája Abraham Abulafia három szinten írja le a kabbalát. Az első az a tanítás, amit könyvekből tanulunk, a második, amit személyes életvezetésünk által sajátíthatunk el, a harmadik pedig az istennel való extatikus egyesülés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alfrojul.blog.hu/api/trackback/id/tr636140657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása