...egy kicsit ettől is karácsony a karácsony...mégha harmadik nap már a fülünkön jön is ki...azért a készülődésnek egyik csúcspontja a beigli sütés...és egyben esetleges buktatója is...mert vagy leég,vagy kireped...vagy ki tudja,mi történik vele...idén semmi...tökéletes lett... Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg RAMA margarin 1 kg liszt, 3 dkg élesztő 2 db tojás 6 dkg Koronás Finom minőségi kristálycukor 1 csipet só, 4 dl tej a diótöltelékhez: 40 dkg darált dió 20 dkg Koronás Finom minőségi kristálycukor 2 dl tej, 1 evőkanál méz 8 dkg mazsola 1 kávéskanál fahéj 1 db citrom reszelt héja a máktöltelékhez: 40 dkg darált mák, 2,5 dl tej 20 dkg Koronás Finom minőségi kristálycukor 2 evőkanál méz, 1 db citrom reszelt héja 1-1 kávéskanál fahéj és őrölt szegfűszeg 8 dkg mazsola A lisztet átszitáljuk, az élesztőt kevés, enyhén cukros langyos tejbe morzsoljuk. A lisztet a lágy margarinnal, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a megmaradt tejjel sima tésztává gyúrjuk. Letakarva, kb. 30 percig pihentetjük. A tésztát 6 egyforma részre osztjuk és téglalapokká nyújtjuk. Dió- vagy máktölteléket kenünk rá és összesodorjuk. A rudakat margarinnal kikent sütőlapra, egymástól kis távolságra elhelyezzük és mindegyiket 3-3 helyen megszúrjuk. Egy egész tojást és egy tojássárgáját felverünk, bekenjük vele a tésztarudakat és hagyjuk meleg helyen megszáradni. Ismét bekenjük és hagyjuk megszáradni. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten megsütjük. Szép repedezett kell, hogy legyen. Diótöltelék készítése: A tejet felforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a darált diót. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a reszelt citromhéjat. Állandó keverék közben átforraljuk. 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk. Máktöltelék készítése: A tejet felforraljuk és leforrázzuk vele a darált mákot. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a fűszereket. Állandó keverés közben felforraljuk. Ízlés szerint 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk.
2005.12.23. 13:34 alfroyul
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://alfrojul.blog.hu/api/trackback/id/tr906141552
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.