HTML

a ♥ kõ ♥ ragyogása

Friss topikok

  • Dédike: Szia! Végre megtaláltalak! Régóta nem tudok rólad semmit, Sok puszi neked így ünnepek közt. A fec... (2014.12.29. 16:51) két adomány
  • csillagvíz: Szia! Te is itt vagy??:) De jó, csak azt nem tudom hol lehet itt ismerősöket keresni, főleg régi ... (2014.08.28. 18:48) egyedül
  • evimami: Most jöttem Győrből. Jó érzés volt, hogy egy hétig szükség volt rám Robi mellett. (2012.01.20. 20:27)
  • mindenamikell: Boldog Karácsonyt Kívánok! (2011.12.25. 16:43) karácsony
  • csillagvíz: Öllellek titeket:) (2011.12.24. 20:31) ha...

egy alma a tudás fájáról...

2010.02.10. 01:36 alfroyul

" ....a "Jó"-nak nem a "Gonosz" a legnagyobb és legveszedelmesebb ellensége, hanem az "Ostoba".

Elsősorban azért, mert a gonosz ember nem tud maradéktalanul boldog lenni gonosz tettei miatt, ám az ostoba rendkívüli módon elégedett önmagával.

A gonoszság ellen lehet harcolni, míg az ostobasággal szemben teljesen védtelenek és tehetetlenek vagyunk. Ezen kívül a butaság nem elsősorban intellektuális deficit, hanem emberi. Sok ember azért ostoba, mert a körülményekkel szemben nem tudja vagy nem is akarja magát megvédeni. Inkább úszik az árral, zavartalanul, kényelmesen.

Főleg a politikai és a vallási intolerancia erőszaka tudja ostobává silányítani az emberi szellemet. Szó szerint ezt így diagnosztizálja Bonhoeffer:

"Die Macht der einen braucht die Dummheit der anderen."

Egyesek hatalma használja mások ostobaságát.

Nem érdemes az ostobákkal szemben érvekkel próbálkozni.

Még a tényeket sem tisztelik.

Azokat vagy letagadják, vagy ha már nem tudják letagadni, jelentéktelenné minősítik. Igazában személy szerint nincsenek érveik, csak a beléjük sulykolt, beléjük manipulált szlogenek mozgatják a szájukat.

Bonhoeffer ördögi visszaélésnek tartja azt a gyakorlatot, melyet a hatalom szerelmesei és birtoklói alkalmaznak, mikor elaltatván az emberek szabadságvágyát, ostobává kábítják őket, hogy aztán belerángassák a legmélyebb morális mélységekbe. Bonhoeffer szerint csak az Isten félelmére alapuló bölcsesség szabadsága képes az ostobaság ellen védekezni.

"A butaság ördögétől ments meg, Uram, minket!"..."

az idézet egy régebbi naplóból való

Szólj hozzá!

Címkék: gondolkodó

A bejegyzés trackback címe:

https://alfrojul.blog.hu/api/trackback/id/tr366136389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása