HTML

a ♥ kõ ♥ ragyogása

Friss topikok

  • Dédike: Szia! Végre megtaláltalak! Régóta nem tudok rólad semmit, Sok puszi neked így ünnepek közt. A fec... (2014.12.29. 16:51) két adomány
  • csillagvíz: Szia! Te is itt vagy??:) De jó, csak azt nem tudom hol lehet itt ismerősöket keresni, főleg régi ... (2014.08.28. 18:48) egyedül
  • evimami: Most jöttem Győrből. Jó érzés volt, hogy egy hétig szükség volt rám Robi mellett. (2012.01.20. 20:27)
  • mindenamikell: Boldog Karácsonyt Kívánok! (2011.12.25. 16:43) karácsony
  • csillagvíz: Öllellek titeket:) (2011.12.24. 20:31) ha...

2006.12.16. 13:19 alfroyul

Mézes csók Hozzávalók: finomliszt - 50 dkg kristálycukor - 15 dkg olvasztott méz - 1 db margarin - 15 dkg tojás - 1 db tejszín - 1 dl szódabikarbóna - 1 evőkanál őrölt fahéj - 1 evőkanál gyömbér por, őrölt szegfűszeg - 1-1 kávéskanál Elkészítésének módja: A vajat a cukrot és az olvasztott mézet habosra keverjük, a lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel szintén elkeverjük, a tejszínt és a tojást a vajas mézhez adjuk, majd a fűszeres liszttel tésztát gyúrunk belőle. Egy éjszakára hűvös kamrába, vagy hűtőszekrénybe pihentetjük, másnap lisztezett deszkán kinyújtva pogácsaszaggatóval „csókokat” készítünk belőle. Sütőlemezre fektetve előmelegített sütőben közepes lángon világos barnára sütjük. A csókokat 1 hét tárolás után fogyaszthatjuk, mert ez időre tésztája finom puha lesz. Fűszeres mézeskalács Hozzávalók: finomliszt - 1 kg méz - 50 dkg kristálycukor - 30 dkg sárgabarack lekvár - 2 evőkanál tojássárgája - 4 db szalalkáli - 2 dkg szódabikarbóna - 1 kávéskanál (2 evőkanál tejben feloldva) őrölt fahéj - 1 dkg szegfűszeg - 1 dkg ánizs - 1 dkg reszelt citrom héja - 1 db zsír (sütőlap kinenésére) tojás felverve - 1 db (tészta tetejének kenésére) Elkészítésének módja: A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd egy-két napig hűvös helyen vagy a hűtőszekrényben pihentetjük. (A tésztát hosszabb időn keresztül tárolhatjuk anélkül, hogy megromlana.) A tészta felét kivesszük, újból átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb. 1 centiméter vastagságura nyújtjuk. Kiszúró formával, vagy éles késsel figurákat alakítunk belőle, a nyers süteményeket kizsírozott sütő lemezre fektetjük, előmelegített sütőben közepes lángon 150 C-on barnás pirosra sütjük. Miután a sütőből kivettük a tetejüket simára kevert egész tojással megkenjük, és csak kihűlés után díszítjük, vagy ragasztunk belőlük össze különféle formákat. Az alaptésztához tehetünk 10-20 dkg ráma margarint, ettől omlósabbá, puhábbá válik A sütés után a figurák megkeményednek, de tárolás alatt puhává válnak, s minél tovább állnak magas páratartalmú levegőn, annál jobb lesz az ízük. Gyömbéres mézes Hozzávalók: finomliszt - 90 dkg kristálycukor - 25 dkg olvasztott méz - 2 dl margarin - 10 dkg tej - 3 dl őrölt fahéj, gyömbérpor - 1-1 evőkanál szódabikarbóna - 1 evőkanál Elkészítésének módja: A margarint, a mézet, a cukrot és a fűszereket kis lángon felmelegítjük, jól összekeverjük, majd a tejet hozzáadjuk, és az egészet hagyjuk kihűlni. A szódabikarbónát a lisztbe keverjük, majd a teljes masszával tésztát gyúrunk belőle. Legalább egy napra hűvös helyre, vagy hűtőszekrénybe tesszük. Lisztes deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és éles késsel figurákat vágunk ki belőle. Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük, és még melegen a tetejét tojással megkenjük, ha maradt tésztánk, vagy elfogy az időnk, nyugodtan a mélyhűtőbe rakhatjuk, akár fél évig is eláll. Csokoládés mézes kenyér Hozzávalók: finomliszt - 50 dkg kristálycukor - 15 dkg olvasztott méz - 1 dl margarin - 15 dkg tojás - 1 db tejszín - 1 dl szódabikarbóna - 1 evőkanál kakaó - 1-2 evőkanál őrölt fahéj - 1 evőkanál gyömbérpor, őrölt szegfűszeg - 1-1 kávéskanál mandula, cukrozott gyümölcs - 10-10 dkg tojás felverve (tetejére) - 1 db Elkészítésének módja: A vajat az olvasztott mézzel és a cukorral habosra keverjük, majd a tojást, a tejszínt, a kakaót és a fűszereket hozzáadjuk. A szódabikarbónát a lisztbe keverjük, és a mézes masszával tésztát gyúrunk belőle. Végül az apróra vágott mandulát, meg a kandírozott gyümölcsöt is hozzáadjuk, és egy napig hűtőszekrényben pihenni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkán hosszúkás két-három ujjnyi vastag cipókat formázunk belőle a tetejüket a felvert tojással megkenjük, majd mandulával megszórjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon tűpróbáig sütjük. Kihűlés után szeleteljük. Díszítőkrém íráshoz Hozzávalók: tojásfehérje - 1 db porcukor - 10 dkg rizsliszt - 2 dkg A porcukrot állandóan keverve a tojásfehérjébe szitáljuk apránként a rizsliszttel együtt, akkor jó, ha a hab keverés közben már nem folyik össze. Kivágott sarkú műanyag zacskóba töltjük és ennek kifolyó habjával írjuk meg a figurák díszeit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alfrojul.blog.hu/api/trackback/id/tr856138890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása